Elektromos autó töltő telepítés

Miért szükséges az elektromos töltő telepítés szorgalmazása?

A forgalomba kerülő elektromos autók egyértelművé teszik az elektromos töltőállomás telepítés szükségességét a közterületeken, közületeknél és magánházaknál is. Hosszútávú cél az országos lefedettség, hogy minél kényelmesebbé váljon az elektromos autókkal való közlekedés.

253/1997. (XII.20) kormányrendelet szabályozza a fizető parkolók és az üzletek parkolóiban a töltőállomás jelenlétét és azok szükséges mennyiségét. Ha felmerül az igény egy közterületen a elektromos töltőállomás telepítés kivitelezésére, az adott közterületért felelős hatóságot kell felkeresni, mielőtt az elektromos hálózat felől érdeklődnénk a szolgáltatónál. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi mennyiségű elektromos töltőállomás a fizető parkolók és az üzletek parkolóiban hamarosan kevésnek bizonyul, így azok bővítéséről is gondoskodni kell, különben mindig csak a szerencsések élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy amíg az autójuk várakozik, a tulajdonos éppen bevásárol, vagy egyéb dolgot intéz, az autó elérje az optimális töltöttségi szintet és környezetbarát módon tovább haladhasson.

Statisztikai adatok mutatják, hogy az elektromos töltőállomás használata több, mint hétszeresére nőtt az elmúlt két év alatt és ez a szám azóta is ugrásszerűen emelkedik. Az autótulajdonosok keresik az elektromos autó töltőoszlopokat és természetesen szeretnék, ha minél könnyebben elérhetőek lennének mindenhol. Éppúgy mint egy szokványos benzinkút, ahol a benzines autók feltankolása mindennapos dolog, ugyanannyira fontos, hogy az elektromos autó feltöltéséről is elérhető távolságokon belül gondoskodni lehessen.

Az elektromos töltő telepítés az elektromos autók elterjedésével egyre fontosabbá válik. A szolgáltatást napról napra többen használják, hiszen ma már könnyebben és bátrabban döntenek az emberek elektromos autó vásárlása mellett. A környezetvédelmi irányelvek, az adókedvezmény és a támogatások komoly érvek és nagyon is meggyőzőek.

Ahogy egy benzines autó a benzinkútra megy üzemanyagért, úgy az elektromos autó az elektromos töltőállomást, töltőpontot, töltő oszlopokat keresi fel a szükséges energiáért. A város minél több pontján valósul meg a töltőállomás telepítés, annál könnyebb és kényelmesebb az elektromos autó használata. Több parkolóhelyen biztosított az autó töltés lehetősége, amit akkor érdemes igénybe venni, ha ki is használjuk a töltési lehetőséget és amennyiben végeztünk a töltéssel, át kell adnunk másnak is a lehetőséget.

Aki környezettudatosan gondolkodva elektromos autót vásárol, annak lehetővé kell tenni, hogy használhassa az elektromos töltőállomást. Ez biztosan olyan beruházás, amibe állami szinten is érdemes befektetni, de nyilván előbb-utóbb választási szemponttá válik a bevásárlásban is, amelyik parkolóban elérhető az autó töltése, oda megyünk majd vásárolni. A kényelem és az egyszerűség napjainkban elsődleges, ezt tagadni is felesleges.

Fontos tudni, hogy a felmérésre akkor is szükség van, hogy kiderülhessen, hogy a töltőállomás felkészült -e az elektromos autónkhoz szükséges áramerősség vételezésére. Előfordulhat, hogy bővíteni kell a hálózatot és el kell látni megfelelő villamos védelemmel is, hogy a betáplálás a lehető legbiztonságosabb legyen. Ajánlott a hálózatfejlesztés, ezzel megelőzhetjük a gyakori megszakításokat, illetve kell kismegszakító és a felhasználók biztonságát garantáló áram-védőkapcsoló.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni töltő létesítése előtt?

  • Az elektromos autó töltő kiépítéséhez fel kell mérni az adott helyszín elektromos hálózatát, és a tervezett elektromos autó töltő berendezés telepíthetőségének feltételeit.
  • Amennyiben magánház lesz az autó töltő telepítés helyszíne engedélyek nélkül is elvégezhetőek a telepítés munkálatai, viszont középületek, közterület esetén szükség lesz a területileg jogszabályban meghatározott engedélyek beszerzésére.
  • A töltőállomás telepítés szakembert kíván, aki a felmérés után, látva a helyi elektromos hálózat sajátosságait és ismeri az autó márkáját, típusát, tanácsot ad a töltőállomás típusát, teljesítményét illetően.
  • A közterületi töltőállomás telepítés kizárólag az önkormányzat és a közútkezelő jóváhagyásával engedélyezett, hivatalos energiaszolgáltatóként vagy a Mobiliti szolgáltatóval kötött szerződéssel üzemeltethető, míg az otthoni töltőállomáshoz nem kell hivatalos engedély.

Az elektromos töltő céljából telepíthető töltők és töltőkábelek típusaival kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.

Kérj Te is ajánlatot és legyél elégedett ügyfelünk!

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi idő alatt lehet feltölteni egy elektromos autót? 🚗

Az elektromos autók feltöltése változó időtartamot vehet igénybe, akár csak néhány percig, akár több mint 24 óráig is tarthat. A feltöltési időt befolyásolja az autó modellje, a töltő típusa, a környezeti hőmérséklet és akár a kábel hossza is. Számos tényező gyorsíthatja vagy lassíthatja a töltés folyamatát, de általában az akkumulátor kapacitása és a töltési teljesítmény határozza meg a feltöltés sebességét. Egyszerűen számolva: Feltöltési idő = Akkumulátor kapacitása x Töltési teljesítmény.

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése? 💳

Jelenleg átlagosan körülbelül 40 forintba kerül 1 kWh elektromos áram. Például, ha egy BMW i3-as autót vezetünk, amelynek kapacitása 33,2 kWh, akkor a teljes feltöltése körülbelül 1328 Ft-ba fog kerülni (33,2 kWh x 40 Ft).

Mi a különbség az AC és DC töltés között?⚡️

Az AC és DC két különböző típusú elektromos áram. Mindkettő különböző irányba halad, eltérő sebességgel, és más az alkalmazhatóságuk. Az AC/DC egyébként egy hard rock banda neve, melynek bár van egy „High Voltage” című albuma, de semmi köze az

Röviden, az AC áramot kapjuk a hálózatról, amelyet a töltők átalakítanak DC árammá, amely már tárolható akkumulátorokban.

Mekkora teljesítményű töltőállomást érdemes otthon telepíteni? ↕️

Az első és legfontosabb kérdés, hogy van-e elegendő villamos energia. Ha nincs, akkor először a hálózatot kell bővíteni. Ezután választhatunk töltőt. Az otthoni AC töltők teljesítménye általában 3,7 kW-tól 22 kW-ig terjed, az autó beépített töltőjétől függően.

autó töltő telepítés