A NAPELEM, NAPKOLLEKTOR JELENTÉSE

A napelemek képesek a nap fényét elektromos energiává alakítani. Ennek köszönhetően képesek vagyunk elektromos áramot előállítani, amelynek segítségével működésre bírhatjuk háztartási eszközeinket és berendezéseinket. Ezáltal jelentősen csökkenthetjük villanyszámlánkat.

A megtermelt áram egy részét általában azonnal felhasználjuk, míg a maradék energia bekerül az áramszolgáltató hálózatába. Később, amikor a napelemek nem termelnek áramot, például éjszaka, vagy nem elegendő mennyiségűt, a szükséges áramot visszavételezzük a hálózatból. Emellett már elérhetők egyedi napenergia tároló rendszerek is.

A napkollektorok a nap hőjét hasznosítják. A napkollektorokban lévő folyadék felmelegszik a napsütés hatására, amelyet egy hőszigetelt tartályban tárolunk. Ennek segítségével melegvizet állíthatunk elő, amely akár fűtésre is használható.

Családi házakban a napkollektorok megfelelően kielégíthetik a melegvíz szükségletet. Fűtésre azonban általában csak kiegészítő energiaforrásként alkalmazhatók, mivel a fűtés legnagyobb szükségességekor, a legkevesebb a napsütés.

Bár a napelemek és a napkollektorok különböző technológiákat képviselnek, könnyen összehasonlíthatók:

NAPELEM ELŐNYEI:

 • Stabil működés és akár 30 év garancia.
 • Alacsony karbantartási és üzemeltetési költségek.
 • Minden elektromos berendezés működtethető vele.
 • Képes lehet kiváltani a teljes áramszükségletet elektromos fűtés és melegvíz előállítása esetén.

NAPELEM HÁTRÁNYAI:

 • Alacsonyabb hatásfok napkollektorhoz viszonyítva.
 • Nagy felületigény.

NAPKOLLEKTOR ELŐNYEI:

 • Magasabb hatásfok napelemhez képest.
 • Kevesebb napkollektor előállít ugyanannyi energiát.
 • Kisebb helyigény.

NAPKOLLEKTOR HÁTRÁNYAI:

 • Nagyobb a meghibásodás veszélye és rövidebb garancia.
 • Gyakori karbantartást igényel.
 • Bonyolultabb a kiépítése napelemhez képest.
 • Nem minden fűtési technológiával kompatibilis.

Mindkét rendszer alkalmazható családi házakban, és kiegészíthetik egymást. A végleges döntés a ház egyedi igényeitől és adottságaitól függ. Fontos szempont a beruházás megtérülése, amelyhez figyelembe kell venni a termelt energia mennyiségét és az éves költségeket.

Az általános tapasztalatok alapján a napelemek nagyobb előnyökkel járnak, különösen, ha az elektromos fogyasztás jelentős részét fedezni szeretnénk velük. A napkollektorokat elsősorban nagy melegvíz igényű helyekre, például nyári időszaki fűtéshez vagy medencefűtéshez ajánlják. Az optimális megoldás gyakran a két technológia kombinálása lehet, hogy maximalizáljuk a ház energiatakarékosságát és kényelmét.

Ha arra törekszel, hogy a saját vagy vállalkozásod energiaigényét fenntartható módon fedezd, akkor mi vagyunk az, akik segíteni tudunk!

A napelemes rendszerek terén tapasztalt szakembereink segítséget nyújtanak a megfelelő rendszer kiválasztásában, telepítésében és karbantartásában.

Ahhoz, hogy maximálisan kihasználd a napelemek által kínált előnyöket, szakértőink egyénre szabott tanácsokkal és megoldásokkal állnak rendelkezésedre.

Legyen szó otthoni vagy vállalati napelemes rendszerről, mi gondoskodunk arról, hogy az optimális és hatékony megoldást válaszd.

Vállalatunk nemcsak a napelemes rendszerek telepítésében, hanem azok fenntartásában és javításában is segít. Számíthatsz ránk, hogy a rendszered mindig a legmagasabb hatékonysággal működjön, és hozzájáruljunk a hosszú távú energiamegtakarításhoz és fenntarthatósághoz.

Ne habozz, hogy lépj velünk kapcsolatba, és ismerd meg, hogyan tudunk segíteni a napelemes rendszered kiépítésében és optimalizálásában!

Kérj Te is ajánlatot és legyél elégedett ügyfelünk!